В Гърция с кола

 В Гърция с кола – 10 основни правила:

Ако обмисляте варианта за почивка в Гърция със собствен транспорт, задграничен паспорт не ви е нужен, но НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: 

  1. Проверете за валидна зелена карта на автомобила. Най-удачно е да се обърнете към текущият си застраховател, който може да ви издаде добавък към сключената застраховка гражданска отговорност безплатно или с минимално доплащане.
  2. За влизане в Гърция е необходима валидна лична карта или международен паспорт. Легитимиране със шофьорска книжка (което е допустимо в България) не е възможно!
  3.  Ако пътувате с лизингован автомобил, непременно носете със себе си пълномощно за управлението му извън България, преведено и заверено от лицензирана агенция на гръцки език.
  4. Обменете си достатъчно валута- евро в брой! Не разчитайте само на кредитната карта. В някои бензиностанции не приемат плащания с кредитни карти, а в супермаркетите, където го правят е възможно да има оскъпяване.
  5. Осигурете паспорт за децата си! Проверете срока на валидност! Ако все още нямат задграничен паспорт подайте документи за задграничен транспорт на децата си. Стандартният срок за издаването му е 30 дни, минималният 3 дни. Не разчитайте на минималния срок, защото издаването понякога е свързано с проверка на местожителството на детето от районното полицейско управление!
  6.  Осигурете пълномощно от вторият родител на детето в случай, че децата не са придружени едновременно от двамата родители! (това се контролира при излизане на българската граница)
  7. Заредете резервоара догоре непосредствено преди границата. В Гърция горивата са
  8. Не шофирайте в Гърция с включени фарове през деня, освен ако не навлизате в тунел.
  9. Вечерно време не включвайте фаровете за мъгла и други помощни светлини – полвайте само основните (къси или дълги).
  10. Ако превозвате новозакупени индустриални стоки, непременно носете със себе си касова бележка или фактура, удостоверяващи закупуването им.

 

 


Почивка на море в Гърция

6 съвета за по-евтина почивка на море с деца или големи компании в Гърция

още »
Разстояния до Керамоти

На 3 часа и 30 минути от Пловдив и на 357 км от София се намира Керамоти - перлата на гръцкото крайбрежие. Тук активният туристически сезон започва през май и завършва през октомври. 

още »
Ферибот

Информация, разписание и актуални цени 2014-2015 на ферибот Керамоти - Тасос

още »