Блог

Блог

Тук са събрани мнения за Керамоти от няколко блога и от фейсбук. Мнения за Керамоти и настаняване в Керамоти (Кавала) в Гърция. 

Доскоро малко рибарско селище и транзитен пункт, от който туристите се отправят с ферибота до о-в Тасос, през последните години Керамоти се превърна в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм.
 
"Да се чуди човек как това селище с превъзходни природни дадености е оставало в сянката на остров Тасос, където истинските плажове се броят на пръсти, а във водатахнай-често те очакват камъни и остри таралежи." в-к "168 часа", 13-19 август 2010 

Разположено на живописен малък полуостров на трийсетина километра източно от Кавала, градчето е опасано от разкошна (широка поне 50-60 м плажна ивица), която продължава цели 9 км по посока устието на р. Места (Нестос). В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели и именно в това се състои неговия чар. Малките хотели и блокчета от по няколко студия или двустайни апартаменти предлагат общо не повече от 600 места. Всичко в градчето се намира на пешеходно разстояние. Движението на автомобили е по-скоро спорадично, което прави улиците идеални за разходка и придвижване с велосипед.

Живописната крайбрежна улица, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Тълпа от рибари-любители е окупирала кея по всяко време. Плажът се намира от другата част на миниатюрния полуостров, който в най-близката част до Тасос е широк не повече от двеста метра. Красивата пясъчна ивица се простира на много километри по брега и се оглежда в сините води на Егейско море. 
Плажът на Керамоти се смята за един от най-добрите плажове в континенталната част на Гърция и предлага удобства като чадъри , бийч барове, шезлонзи, атракции и всичко друго, което може да се иска от един съвременен морски курорт. Пясъкът е ситен и бежов на цвят, с не по-лошо качество от този на Златни пясъци или Слънчев бряг, но хората, налягали по него на единица площ са поне 100 пъти по-малко, отколкото по нашенските курорти. 
Морето е тихо и плитко, а водата - кристално чиста и прозрачна. Кедровата гора, която отделя плажната ивица от градчето, създава усещане за усамотение и пълен релакс - без досадния шум на заведения за хранене или барове на плажа. В Керамоти човек може да плува, да лови риба навсякъде, да опитва местните деликатеси или просто да се любува на красотата, която го заобикаля буквално отвсякъде.
Кеят на рибарското пристанище на Керамоти е едно от най-популярните места за
риболов в Северна Гърция. 
В Керамоти се ловят предимно гаврос, зарган, ципура, лаврак, 
мормуна, лефер, морски кефал, бакаляро, сафрид и дори октоподи, и големи скатове. Можете да опитате и улов на бяла риба. Особено подходящи за риболов са пролетта и есента.
"Всичко в това красиво селище - плажове, таверни, любезни домакини и перфектни хотелчета, се съчетава и допълва в една истинска магия, която със сигурност ще те върне тук." - в-к "168 часа", 13-19 август 2010