| |
| Керамоти, Гърция

Керамоти

Местоположение

Керамоти

Курортното селище Керамоти се намира в префектура Кавала – на малък полуостров на брега на Егейско море, приблизително на равни разстояния между областните градове Кавала и Ксанти. Въпреки бързото си развитие през последните няколко години и сблъсъка с цивилизацията, градчето е успяло да запази своята релаксираща  атмосфера, традиционните си гръцки черти и култура, и предлага предлага чудесна смесица от традиция, спокойствие, съвременни удобства и възможности за туризъм.
Керамоти отстои на 18 км от магистрала "Егнатия Одос", която свързва Солун с турската граница. В посока Кавала-Ксанти има специална отбивка за Керамоти, като по средата на разстоянието се преминава през Агиазма. В обратната посока (Ксанти-Кавала) се ползва отбивката за Хрисуполи и се преминава през Хрисуполи, Хрисохори, Неа Кария и Хайдефто, преди да се стигне в Керамоти. За маршрута от автомагистралата до Керамоти посетете http://www.thassos-ferries.gr/paths-en.html
Транспортът в Керамоти включва редовен автобус до Кавала, който тръгва на всеки час и автобус да Ксанти на всеки половин час. Ново: всяка събота има директна автобусна връзка Пловдив - Керамоти. За подробности вижте "Специални оферти".
Пътят от Керамоти до о-в Тасос с ферибот отнема точно 30 минути. Точното разписание, както и цените на ферибота до и от Тасос можете да намерите на http://www.thassos-ferries.gr/schedule-en.html#   

През лятото до Керамоти се стига по въздух с редовни полети от Атина (два пъти на ден), Виена, Берлин и Щутгарт, както и с чартърни полети от повечето европейски столици, тъй като международното летище на Кавала (KVA) е само на 12 км. За точния маршрут от летището, както и от двете отбивки на автомагистралата, до Керамоти, посетете http://www.thassos-ferries.gr/paths-en.html
 
От Керамоти до устието на река Нестос (където освен, че могат да се наблюдават над 220 вида редки птици, има кану каяк, рафтинг, конна езда) разстоянието е десетина  км.

Керамоти е идеалното място за всеки турист, който иска да комбинира красотата и спокойствието на почти недокоснатата природа с удобствата на съвременния туризъм.

Времето в Керамоти

Какво е времето в Керамоти в момента, както и каква е дългосрочната прогноза (до 10 дни) можете да намерите тук.

Разстояния (до Керамоти)

 • от София
  • през магистрала "Тракия" до 46-ти км, Костенец, Белово, Юндола, Якоруда, Елешница, Гоце Делчев, КПП "Илинден", Драма и Кавала – 340 км;
  • през Банско, Гоце Делчев, КПП "Илинден", Драма и Кавала) - 344 км;
  • през Кулата, Серес, Елефтеруполи, Кавала - 368 км;
  • през Кулата, Серес, Драма, Кавала - 384 км;
 • от Пловдив през Асеновград, Златоград и Ксанти - 243 км; през Асеновград, Кърджали, ГКПП "Маказа" - 239 км, 2 часа и 40 минути!!
 • от Пазарджик през Асеновград, Златоград и Ксанти - 280 км;
 • от Варна през Карнобат, Ямбол, Хасково, Златоград и Ксанти - 514 км;
 • от Бургас през Харманли, Златоград и Ксанти - 406 км ;
 • от Плевен през Ловеч, Габрово, Стара Загора, Златоград  и Ксанти- 446 км
 • от Русе през Стара Загора, Хасково, ГККП "Маказа", Комотини - 473 км - около 5 часа;
 • от Силистра през Шумен, Ямбол, Хасково,ГККП "Маказа", Комотини - 571 км;
 • от Стара Загора през Хасково и ГККП "Маказа" - 255 км, 3 (три) часа!!
 • от Хасково през Кърджали, Златоград, Ксанти - 206 км; през Кърджали, ГККП "Маказа" - 190 км, 2 часа и 10 мин.!!
 • от Кърджали през Златоград - 164 км; през ГККП "Маказа" -  145 км, 1 час и 45 мин!!
 • от Смолян през Златоград -  155 км
 • от Пампорово през Златоград - 171 км;
 • от Банско през КПП "Илинден" - 194 км;
 • от Боровец през Кочериново и Кулата - 280 км;
 • от Велинград през КПП "Илинден" - 239 км;
 • от Кулата (Промахон) - 183 км;
 • от Кавала - 38 км;
 • от Драма - 76 км;
 • от Солун - 199 км (181 от тях – автомагистрала);
 • от Серес през Драма - 152 км, през Елефтеруполи и Кавала - 136 км.
 • Пътят през ГККП "Маказа" е вече окончателно открит!

Вижте по-голяма карта

Описание

Доскоро малко рибарско селище и транзитен пункт, от който туристите се отправят с ферибота до о-в Тасос, през последните години Керамоти се превърна в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм.
 
"Да се чуди човек как това селище с превъзходни природни дадености е оставало в сянката на остров Тасос, където истинските плажове се броят на пръсти, а във водатахнай-често те очакват камъни и остри таралежи." в-к "168 часа", 13-19 август 2010 

Разположено на живописен малък полуостров на трийсетина километра източно от Кавала, градчето е опасано от разкошна (широка поне 50-60 м плажна ивица), която продължава цели 9 км по посока устието на р. Места (Нестос). В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели и именно в това се състои неговия чар. Малките хотели и блокчета от по няколко студия или двустайни апартаменти предлагат общо не повече от 600 места. Всичко в градчето се намира на пешеходно разстояние. Движението на автомобили е по-скоро спорадично, което прави улиците идеални за разходка и придвижване с велосипед.

Живописната крайбрежна улица, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Тълпа от рибари-любители е окупирала кея по всяко време. Плажът се намира от другата част на миниатюрния полуостров, който в най-близката част до Тасос е широк не повече от двеста метра. Красивата пясъчна ивица се простира на много километри по брега и се оглежда в сините води на Егейско море.
Плажът на Керамоти се смята за един от най-добрите плажове в континенталната част на Гърция и предлага удобства като чадъри , бийч барове, шезлонзи, атракции и всичко друго, което може да се иска от един съвременен морски курорт. Пясъкът е ситен и бежов на цвят, с не по-лошо качество от този на Златни пясъци или Слънчев бряг, но хората, налягали по него на единица площ са поне 100 пъти по-малко, отколкото по нашенските курорти.
Морето е тихо и плитко, а водата - кристално чиста и прозрачна. Кедровата гора, която отделя плажната ивица от градчето, създава усещане за усамотение и пълен релакс - без досадния шум на заведения за хранене или барове на плажа. В Керамоти човек може да плува, да лови риба навсякъде, да опитва местните деликатеси или просто да се любува на красотата, която го заобикаля буквално отвсякъде.
Кеят на рибарското пристанище на Керамоти е едно от най-популярните места за
риболов в Северна Гърция.
В Керамоти се ловят предимно гаврос, зарган, ципура, лаврак, 
мормуна, лефер, морски кефал, бакаляро, сафрид и дори октоподи, и големи скатове. Можете да опитате и улов на бяла риба. Особено подходящи за риболов са пролетта и есента.
"Всичко в това красиво селище - плажове, таверни, любезни домакини и перфектни хотелчета, се съчетава и допълва в една истинска магия, която със сигурност ще те върне тук." - в-к "168 часа", 13-19 август 2010

Туристически сезон

Туристическият сезон в Керамоти е поне с два месеца по-дълъг от този по нашенското Черно море. Тук месец май е като нашия юни, октомври като черноморския септември, а юни и септември – съответно като юли и август у нас. През върховия сезон (юли и август) цените са по-високи, а времето е направо горещо. Така че не бива да се робува на нашенските стереотипи и да се летува предимно през тези два месеца. Хората с деца в училищна възраст разбира се нямат друг избор, но за останалите летуването през юни и септември ще бъде по-евтино и по-приятно, а октомври е истински рай за по спокойните натури и хората в третата възраст – температури около 25-26 градуса, меко есенно слънце и все още приятна за къпане вода, в която местните се къпят дори и през ноември.

Алтернативен туризъм

Розово фламинго

Керамоти е идеална отправна точка за почитателите на алтернативния туризъм. В огромния лиман до него се влива река Места или Нестос, както е позната в Гърция. Дефилето на реката, делтата й и множеството по-малки и по-големи лагуни, езера и мочурища превръщат региона в истински рай за почитателите на екотуризма, орнитоложкия и екстремния туризъм. Регионът на Делтата на Места, наричан Коджа орман (Голямата гора), е един от най-големите региони с влажни гори (лонгози) в цяла Гърция. В миналото човешката дейност е унищожила сериозна част от него - много от разклоненията на делтата са били преградени и реката е била заставена да се свие в един основен ръкав.

Днес местността е защитена по Рамсарската конвенция и по "Натура 2000", а местни НПО-та опитват да възвърнат автентичния й вид с различни проекти като този, по който върху 60 хектара са засадени нови гори с типични за местността дървесни видове и храсти, или пък друг за свързването на затрупани в миналото ръкави към основното корито на реката.

Делтата на Места днес е и част от неотдавна създадения национален парк "Източна Македония и Тракия", който обединява около 1100 кв.км територия от Кавала до община Родопи. В територията на парка влизат още 2 големи и 18 малки сладководни езера, 22 смесени - сладководни и солени лагуни с обширни солени блата и тръстикови легла, както и 50 км с пясъчни дюни по крайбрежието. Лагуните на Порто Лагос заедно с езерото Вистонида, лагуните Ератино и самата делта на Места са истински рай за любителите на флората и фауната. Тук се срещат над 320 вида птици, сред които множество редки и защитени екземпляри, редки видове орли, пеликани, ибиси, както и постоянна популация от над 5000 розови фламинго. Има и много костенурки. Почитателите на екотуризма могат да извървят 7-8 километра по протежение на река Места по екопътека, издълбана направо в скалите - наследство от строителите на старата жп линия, по която днес минава прочутият "Ориент експрес".

За любителите на природата делтата на р.Места е истинско съкровище - денивелацията между реката и скалите на места достига 1000 метра, което е и причина там да виреят най-различни типове гори - средиземноморски, влажни, планински и т.н., които гарантират огромно разнообразие от животински и растителни видове. Накрая, за онези, които кипят от енергия и трудно се задържат на едно място, няколко туроператора предлагат рафтинг, езда и скално катерене.

|
| |