Белвю - български хотел в Керамоти

Почивка на море в Гърция

Добре дошли в Керамоти Гърция, Willkomen, Welcome to Keramoti, Greece,

Над 13 000 километра брегова линия има южната ни съседка - Гърция. Над 2000 острова от които 227 населени. 80% от територията на Гърция  са планини и хълмове, а почти 1% от територията е вода.

Почивка на море в Гърция


Апартаменти под наем


Отдаването под наем на напълно мебелирани апартаменти за почивка на море е особено популярно в цяла Гърция. Отдават се под наем, както единични апартаменти, така и такива в малки апарт хотели. Преимуществото на подобен вид почивка е, че човек се мести на брега на морето, без д се лишава от удобствата, с които е свикнал вкъщи.

Анкети за почивка в Гърция


Най-добрите места за почивка в Гърция- анкети и мнения за почивка. 

Почивка на море в Гърция


6 съвета за по-евтина почивка на море с деца или големи компании в Гърция

Ето как да си прекарате добре на море в Гърция за минимум пари:

 1. не ходете сами – съберете се по-голяма компания и      си извоювайте отстъпки в цените;
 2. избягвайте високия сезон 1 юли – 31 август, освен ако нямате деца в училищна      възраст. В Гърция по това време е направо горещо, а цените още повече      „парят”;
 3. правете ранни резервации. Фиксирайте      цените, за да сте гарантирани срещу тяхното евентуално увеличение по-късно през сезона.
 4. обменете си достатъчна сума в ЕВРО. Не ходете в Гърция с долари. Още по-малко разчитайте, че някой ще ви обмени левове зад граница. Ако някой въобще го стори, то ще бъде на убийствено неизгоден за вас курс.
 5. Проверете за такса превалутиране на кредитната си карта, която вашата банка може да начислява заедно с други комисионни. Това също може да доведе до оскъпяване на вашата почивка. 
 6. Ако почивате семейно или с компания приятели,  търсете ваканционни апартаменти под наем вместо хотелски стаи. Така не само ще ви бъде по-изгодно, но      и много по-удобно, отколкото да се настаните в няколко двойни или тройни стаи без общи пространства – всекидневна, трапезария, кухненско обзавеждане, LCD-телевизор с голям екран, сателитна телевизия, WiFi-интернет, тераси, двор.

 

 

Обмяна на валута

 

 

Гърция е член на Европейския съюз и използва европейската валута – евро. Както и другите страни – членки на еврозоната, Гърция използва банкноти от 5, 10, 20, 50,100 и 500 евро, като на някои места не приемат едрите банкноти от 500 евро. Монетитеса от 1,2,5,10,20 и 50 цента (наречени лепта на гръцки).

 

Други международно признати валути като щатски долари, швейцарски франкове, английски лири и пр. се обменят срещу валиден международен  паспорт. ВНИМАНИЕ: в Гърция нито обмяната, нито заплащането в лева е възможно.

 

Имайте предвид, че банкомати за теглене на валута има практически навсякъде, но в много от малките населени места хотелите и заведенията не приемат разплащане с кредитни карти!

Добре е да знаете, че всички български мобилни оператори имат договори за роуминг услуги със съответните гръцки такива. Още с пресичането на границата ще получите автоматично SMS- съобщение с актуалните тарифи за роуминг.

Здраве и безопасност

За да имате достъп до необходимите здравни услуги, носете със себе си Европейската здравна карта (синя на цвят), която се издава при поискване от НОИ в срок от две седмици. Спешна помощ се оказва безплатно на всички граждани на страни от ЕС.

 

За по-нататъшна информация за гръцката вътрешна политика, социални въпроси, бизнес, култура и спорт, можете да посетите още:

http://www.greeknewsagenda.gr/

 

http://www.visitgreece.gr/en/general_info/travel_faqs

 

 

 

В Гърция с кола


 В Гърция с кола – 10 основни правила + 5 оважни неща:

Ако обмисляте варианта за почивка в Гърция със собствен транспорт, задграничен паспорт не ви е нужен, но НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: 

 1. Проверете за валидна зелена карта на автомобила. Най-удачно е да се обърнете към текущият си застраховател, който може да ви издаде добавък към сключената застраховка гражданска отговорност безплатно или с минимално доплащане.
 2. За влизане в Гърция е необходима валидна лична карта или международен паспорт. Легитимиране със шофьорска книжка (което е допустимо в България) не е възможно!
 3.  Ако пътувате с лизингован автомобил, непременно носете със себе си пълномощно за управлението му извън България, преведено и заверено от лицензирана агенция на гръцки език.
 4. Обменете си достатъчно валута- евро в брой! Не разчитайте само на кредитната карта. В някои бензиностанции не приемат плащания с кредитни карти, а в супермаркетите, където го правят е възможно да има оскъпяване.
 5. Осигурете паспорт за децата си! Проверете срока на валидност! Ако все още нямат задграничен паспорт подайте документи за задграничен транспорт на децата си. Стандартният срок за издаването му е 30 дни, минималният 3 дни. Не разчитайте на минималния срок, защото издаването понякога е свързано с проверка на местожителството на детето от районното полицейско управление!
 6.  Осигурете пълномощно от вторият родител на детето в случай, че децата не са придружени едновременно от двамата родители! (това се контролира при излизане на българската граница)
 7. Заредете резервоара догоре непосредствено преди границата. В Гърция горивата са
 8. Не шофирайте в Гърция с включени фарове през деня, освен ако не навлизате в тунел.
 9. Вечерно време не включвайте фаровете за мъгла и други помощни светлини – полвайте само основните (къси или дълги).
 10. Ако превозвате новозакупени индустриални стоки, непременно носете със себе си касова бележка или фактура, удостоверяващи закупуването им.

 

Пет неща, които трябва да знаете за движението по пътищата в Гърция:

1.При шофиране в Гърция НЯМА ОБРАТЕН завой! Едно от решенията е например  да завиете надясно и след това с още три последователни леви завоя да се върнете без нарушение в обратната посока.

2.Внимавайте при неправилно паркиране в градовете. Особено невралгични са улиците край фериботни пристанища. На много места паркирането е разрешено само от едната страна на улицата. Това се обозначава със знак паркирането забранено І или ІІ, като І означава паркирането забранено в нечетни месеци, а ІІ - в четни. При неправилно паркиране, органите на реда прибират регистрационните табели и налагат глоба от 200 евро. Освен това, ако ви се случи в почивен ден – плащането на глобата се превръща в проблем и възможността за отпътуване е под въпрос  

3. Някои други глоби в Гърция, които си струва да знаете—1200 евро, ако ви хванат с алкохол на волана, 700 евро за движение на заден ход на магистрала, преминаването на червен сигнал, пренебрегване на знака СТОП, изпреварване отдясно и подобни неправилни маневри, които в България са ежедневие. Поне 200 евро е глобата за разговор по мобилен телефон по време на шофиране.

В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай – ще Ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана за шест месеца!

ВНИМАНИЕ: АКО ПЛАТИТЕ И ГЛОБАТА В СРОК ОТ 14 ДНИ ОТ НАЛАГАНЕТО Й, ВИ СЕ ОПРОЩАВАТ 50%!

4. Указателните табели по пътищата са големи и ясни, изписани са на гръцки и на английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но не се паникьосвайте – веднага следва указателна табела на английски език.

5.Повечето междуградски пътища са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийаи ленти във всяка от двете посоки на движение. Ако зад вас подадат мигач и- искат да аи изпреварят, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента. 

 

География на Гърция


География на Гърция

  

Гърция се намира в югоизточния край на Европа, в южната част на Балканския полуостров и има обширни брегови ивици и острови в Егейско, Йонийско и Средиземно море. Тя се намира близо до точката на среща на три континента - Европа, Азия и Африка и граничи с Албания и Република Македония на северозапад, с България на север и с Турция на югоизток. На запад бреговете й се мият от Йонийско море; на изток от Егейско море  и на юг - от Средиземно море.

Гърция има територия с подчертано планински релеф, белязана от няколко полуострова,. Две трети от територията й е покрита с планини, а най-високият й връх Олимп е втори по височина  на Балканския полуостров и достига надморска височина от 2 917 метра. Поради многобройните си острови и силно начупената си брегова линия, Гърция  има най-голямото крайбрежие в Европа (13676 км), като разполага с общо 2000 острова, но едва около 200 от тях са обитавани. Страната е много богата на природни ресурси, между които нефт, магнетит, лигнитни въглища, боксит и мрамор. Предимно планинският й релеф спомага за наличието на доста водноелектрически централи.


  

Гърция условно може да бъде разделена на три географски области – Атина, региони и островна Гърция.


  

История на Гърция


История на Гърция

Макар, че днешните посетители на Гърция могат да видят следи от човешко присъствие още през Палеолита в стотици археологически музеи и колекции, историците приемат, че едва в началото на ІІ-то хилядолетие пр. Хр. Възниква първата в Европа цивилизация – Минойската на о-в Крит. Минойците създали първите писмовни знаци и поддържали система от комуникации с населението на Източното Средимноморие, като усвоили и на свой ред повлияли върху редица елементи от културата на континентална Гърция и островите на Егейско море.

Следващата цивилизация, вече в континентална Гърция, е създадена в Микена. Възползвайки се от разрушенията, причинени от катастрофалното изригване на вулкан на о-в Санторини (около 1500 г. пр. Хр.), миценците се превръщат в най-голямата военна сила в Егейския регион в края на ІІ-то хилядолетие пр. Хр.Техните укрепени градове Микена, Пилос, Тива, Атина и др.се превърнали в центрове на добре организирани царства.

След упадъка на Микенската цивилизация около 1200 г. пр. Хр., следват цели два века и половина, които не се отличават с особена активност както в икономическо, така и в културно отношение – наречени Тъмните години (1150 – 900 г. пр. Хр.)

После следва Геометричният период (ІХ – VІІІ в. Пр. Н.е.) – началото на гръцкия Ренесанс, през който са създадени гръцката азбука, гръцките градове-държави и на поемите на Омир.

От VІІ- VІ в. Пр. н. е. – Архаичните години, в който гръцките градове – държави завладяват обширни територии, достигащи до Северна Африка на юг и до Черно море на север.

Класическата ера (V – ІV в. Пр. Хр.) са характеризирани от културното и политическо господство на Атина. След победата над персийците, дисциплинираните спартанци  се оттеглят в Пелопонес, а атиняните хитро заемат ролята на освободители. През 477 г. пр. Хр. е създадена  Делийската лига – съюз на малки и големи държави от района на Егейските и Йонийските острови, които били длъжни да правят годишни контрибуции най-напрад в кораби, а после в пари. Така в Атина били концентрирани огромни богатства и лигата се превръща в нещо като Атинска империя, а втората половина на V в. пр.н.е. била наречена „Златната ера на Перикъл”.

Действително, когато Перикъл застава начело на Атина в 461 г. пр.н.е., той преместил съкровището на лигата от свещения остров Делос в Акропола в Атина и започнал да го използва за мащабна строителна програма. Перикъл започва с възстановяване на разрушения от персите Акропол, а после свързва Атина с пристанището Пирея със здрави крепостни стени, които да удържат бъдещите нападения.

По време на Златната ера гръцката цивилизация бележи редица постижения в областта на науката, политиката, икономиката, архитектурата, изкуството и литературата, които продължават да оказват влиянието си върху човешката цивилизация и до днес. Атина, Спарта, Коринт и Тива са най-известните градове-държави по това време.

Заслепена от своето доминантно положение, Атина започва да търси по-нататъшшна експанзия на запад, влизайки в конфликт с Пелопонеската лига.

Така се стига до Първата Пелопонеска война, в която Атина се изправя срещу съюза межди Спарта и Коринт.Атиняните знаели, че нямат никакъв шанс срещу Спарта при сухопътни боеве, затова разчита на своята флота при обсадата на Пелопонес. Въпреки всичко, Атина търпи поражение, а при епидемия от чума загива и Перикъл.

След няколкогодишно примирие през 413 г. пр.н.е. спартанците се включват на страната на сицилианския град Сиракуза срещу атиняните. В тази война спартанците унищожават атинската флота и армия. Атиняните продължават съпротивата още девет години, преди да се предадат окончателно през 404 г. пр. н. е.

Коринт изисквал тоталното разрушение на Атина, но спартанците решили да пощадят града, който спасил Гърция от инвазията на персите. Вместо това, те разпускат Делийската лига, разрушават крепостните стени межда Атина и Пирея и конфискуват флотата на Атина. С края на Втората Пелопонеска война, Атина губи водещата си роля за сметка на Спарта, която по време на войните щедро обещавала да възстанови свободата в градовете-държави, воювали срещу Атина. Но, както често се случва в историята, вместо това те дали управлението в ръцете на олигархии (правителства на супер богатите), подкрепяни от спартански гарнизони. Това довело  до масово недоволство.

Скоро лакомията на Спарта я изправя срещу Персия в опита й да отвоюва обратно гръцките градове, намиращи се в Мала Азия. Персийците бързо намерили съюзници в лицето на Атина и все по-силната Тива. През 371 г. пр.н.е. Тива побеждава Спарта и заема нейното място на доминантна сила.

В този момент Атина се извърта на 180 градуса и отново се съюзява с доскорошния си враг Спарта, но обединените им сили губят битката срещу армията на Тива. Все пак, в битката загива предводителят на Тива и без него Тива скоро губи влиянието си. Атина обаче, както и другите градове-държави са изтощени от битките и не са в състояние да се възползват от ситуацията.

В това време на север се заражда Нова сила – Македонското царство.

Докато гърците сами подготвили упадъка си чрез непрекъснатите войни, областта Македония засилвала своето влияние. Населена с примитивни племена, които вероятно говорели гръцки диалект, областта била управлявана от цар, но гледана с пренебрежение от префинените атиняни.

Тази област се превръща в сила и центърът на тежестта на гръцката цивилизация се премества на север, край днешния Солун, начело с цар Филип ІІ, който се качва на трона през 359 г. пр. н.е.

През 338 г. пр. н е.. Филип ІІ настъпва в Гърция и побеждава обединената армия на Тива и Атина. На следващата година македонският цар събира представители на градовете - държави в Коринт и успява да ги убеди да се закълнат във вярност на Македония, като обещава война срещу Персия. Тази амбиция обаче не се осъществява, защото две години по-късно Филип ІІ е убит от  македонски благородник. На трона се качва двайсетгодишния син на Филип ІІ Александър, наречен по-късно Александър Велики заради бляскавите си военни победи.

 

Александър Македонски

След като успява бързо да потуши възникналите бунтове, във възникналия вакуум за власт той се насочва към Персия с армия от 40000 човека и скоро завладява Сирия, Палестина и Египет. Побеждавайки армията на персийския цар Дарий ІІІ, Александър продължава на изток в днешен Узбекистан и Северна Индия.

Но бляскавите походи на Александър Велики траят само 12 години. Умората и брожението сред неговите войници го принуждават да се върне назад, към Месопотамия и да се установи във Вавилон. Само година по-късно той умира внезапно, едва 33 годишен. Неговите алчни генерали веднага се втурват да си поделят империята.

Македония се разделя на три по-големи и няколко по-малки царства и губи контрола си върху гръцките градове-държави. Започва Елинисткия период, който обхваща ІІІ – І в. пр. н. е. През този период гръцките градове-държави остават повече или по-малко автономни, но губят много от предишната си мощ и престиж.

На сцената се появяват римляните и през 146 г. пр. н. е. Гърция е окончателно присъединена към Римската империя.


 

Римско владичество

Докато Александър Велики разширявал своята огромна империя на изток, римляните се стремяли на запад и след няколко неуспешни опита, те победили Македония през 168 г. пр.н.е.

Последвалите бунтове на Коринт и Атина били разгромени съответно през 146 и 86 г. пр.н.е. като римският пълководец Сула завладява Атина, разрушава крепосните й стени и отнася със себе си най-ценните статуи.

През следващите триста години Гърция, като римска провинция Ехея изживява безпрецедентен мирен период, познат като „Pax Romana".

Римляните винаги са харесвали гръцката литература, изкуство и философия. Техните аристократи изпращали децата си да учат в Атина. Римляните възприели много аспекти на Хеленистичната култура, като разпространявали обединяващите традиции из цялата си империя.

По време на периода на римска окупация повечето римски императори, които били поклонници на гръцката култура, правили благодеяния на гръцките градове и на първо място на Атина.


 

Поява на християнството и начало на Византийската империя

Християнството, новата религия, се разпространява навсякъде из Гърция след посещението на Апостол Павел през 50 г. след Хр.

През ІV в. император Константин Велики го легализира и го провъзгласява за официална религия. Решението на Константин да премести столицата на империята от Рим в днешен Истанбул през 324 г.  (като преименува града на Константинопол) измества центъра на вниманието към източната част на Римската империя. Така се слага началото на Византийската империя.

Административно Римската империя била разделена на западна половина (Западна римска империя) и източна половина (Източна римска империя). Западната част била завладяна от северноевропейски племена, а източната оцелява още едно хилядолетие под името Византия със столица Константинопол.


 

Средновековна Гърция

Средновековната история на Гърция е доминирана от Византийската империя, която от своя страна се базира на християнството, гръцкия език и цивилизация и римското право. Империята сътрудничила с Рим по време на кръстоносните походи срещу мюсюлманите и учасвала в разпространението на християнството, както и в политиката и търговията в целия средиземноморски басейн. През ХІІІ в. обаче кръстоносците  се обръщат срещу Византия и завладяват Константинопол. Франкски и латински нашественици се възползват от отслабената Византия и окупират редица гръцки земи. През следващите десетилетия Византия възвръща силата си и постепенно отвоюва загубената територия, но през ХV в. е завладяна от набиращата скорост Отоманска империя.

 

Отоманско владичество

С падането на Константинопол Гърция попада под Отоманско турско управление, но запазва своята гръцкоезична култура. Мнозина обаче бягат от страната и поставят началото на мощни задгранични гръцки общности, които по-късно ще окажат силно влияние на борбата за независимост

 

Просветление и революция

Италианските градове-държави Венеция и Генуа се конкурират с отоманските турци за контрол върху части от гръцката територия и успяват да завладеят редица острови и крайбрежни области, където привнасят духа на Ренесанса (а по-късно и на Просветлението) в Крит, Корфу и в части на Пелопонес. През ХVІІІ в. Просветлението набира скорост както в областите владени от венецианците и генуезците, така и чрез задграничните общности. Сред знатните гърци се заражда идеята за независима и обединена гръцка държава. Гръцката революция избухва през 1821 г. и води до продължителна война срещу Отоманската империя. Гръцката революция печели вниманието на цяла Европа, като великите сили Англия, Франция и Русия й изпращат военна подкрепа. Хиляди доброволци от Западна Европа се включват на страната на въснаниците, като в борбата срещу турците смъртта си намира и известният английски поет Байрон.

XIX в до средата на XX в

През 1829 г. страната най-после извюва своята независимост от Отоманската империя. Гърция става за кратко република, преди да се превърне в монархията, по волята на великите сили. През втората половина на ХІХ в. и първите пет десетилетия на ХХ в. Гърция успява да анексра острови с гръцкоезично население, някои до самия малоазийски турски бряг.

Гърция е на страната на Алианса през Първата световна война и въпреки, че обявява неутралитет през Втората, тя е нападната от фашистка Италия. Гърците яростно отблъскват италианците, но германците им се притичат на помощ и окупират Гърция, която намира отново свободата си едва в края на войната. През 1946 г. избухва гражданска война между комунистически бунтовници (подкрепяни от Титова Югославия) и привърженици на монархията (подрепяни от Запада). Комунистическите сили търпят поражение през 1949 г. Разорени от чуждата окупация и продължителната гражданска война, мнозина гърци емигрират в търсене на по-добър живот.

Гърция става член на НАТО през 1952 г. С подкрепата на Запада, страната постига бърз икономически разтеж и социален напредък. Опитите на левите сили да дестабилизират страната и да я тласнат в орбитата на Съветския съюз са пресечени през 1967 г. от военен преврад, подкрепян от Запада. Военната хунта забранява политическите партии, отменя политическите свободи и принуждава много видни гърци да емигрират, включително много комунисти, които играят важна роля в гръцкия парламент преди и след хунтата. Крал Кнстантин също напуска страната, заедно със семейството си. Гърция се връща към демокрацията едва през 1974 г., когато национален референдум избира републиканско управление.

 

 

Съвременна Гърция

Следвайки своя път на интеграция с напредналите европейски страни, Гърция се присъединява към Европейската общност още през 1981 г. Туристическата индустрия на страната започва да процъфтява, докарвайки 5 млн. Чуждестранни туристи още през 1980 г. (през 2014 се очаква да надминат 20 млн.) Страната изпитва сериозна икономическа стагнация през 80-те години на миналия век, но през 90-те започва период на забележителен икономически разтеж благодарение на чужди инвестици, предприемачество, търговиа и помощи на Европейския съюз.

Гърците постигат стабилно развитие и просперитет със завидно висок жизнен стандарт. Много от гърците, емигрирали зад граница, започват да се връщат в страната. Броят на завърналите се, родени зад граница се оценява на над 1 млн. Или цели 10% от населението.

През 2004 година родината на Олимпийските игри е избрана за домакин на Летните олимпийски игри в Атина и успешно ги проведе, докарвайки по-добра инфраструктура и просперитет на страната.

През последните няколко години Гърция изпадна в дълбока рецесия и свръх задлъжнялост, но след масираната финансова помощ на ЕС, първите признаци за постепенно преодоляване на кризата вече са налице. Основните предизвикателства пред гръцкото общество са корупцията и бюрокрацията, високата степен на безработица и бедността сред широки слоеве от населението. Добрата новина е, че въпреки ожесточената съпротива на обикновените гърци, правителството твърдо провежда политиката на болезнени, но необходими реформи.

Малък речник на туриста


Малък речник на туриста

 

здравей (здравейте)  -  ясу (ясас)

как си? -  ти канис (букв. Какво правиш?)

добре ли си?  -  кала е си?

добре  -  поли кала (букв. много добре)

да  -  НЕ ( внимание: на гръцки НЕ значи да!!)

не  - охи

ляво  - аристера

дясно  -  дексия

добър ден  -  калимера

добро пладне  -  кало месимери

приятен обяд  - кало месимерино

добър следобед  - кало апогевма

добър следобед  -  кало апогевма

добър вечер (привечер)  -  калиспера

приятна вечер – кало врази

добра седмица  -  кали евдомада

лека нощ – калинихта

добре ли сте? - Кала исте?

плаж  - паралия

пясък  -  амос

море  -  таласа

таверна  --  таверна

ресторант  -  естиаторио

кафене (традиционно)  - кафенио

кафе сервиращо еспресо  - кафе

узо – аперитив (традиционен)  -  узери

отворено  - аникто

затворено  - клисто

къде е тоалетата?   -  пу ине и тоалета?

искам  - тело

вода – неро

благодаря (много, особено много) -  евхаристо (поли, пара поли)

не разбрах  - ден каталавено

колко струва?  -  посо кани?

меню  -  меню, каталого

имате ли меню?  -  ехете меню?

маса – трапези

стол  -  карекла

ОК -  ендакси

достатъчно - аркета

извинете  - сигноми

моля  - паракало  

веднага  -  амесос

закуска  -  проино

обед  -  месимерино

вечеря - врадзино

една бутилка студена вода – ена букали неро, крио

хляб (хлебец) – псоми (псомаки)

гръцка салата (на гръцки селска салата)  -  хориатики салата

салата домати  -  томато салата

салата краставици  -  агуросалата

салата зеле  -  лаханосалата

зелена салата  -  прасино салата

пържени картофи – пататес тиганитес

салата от хайвер – тарамосалата

салата от сирене – тиросалата

салата от сини домати – мелиндзано салата

люта чушка – кафтери пипери (внимание:  гръцката люта чушка по форма, цвят и големина прилича на нещо средно между чорбаджийска чушка и сиврия)

една порция пържени тиквички, моля  -  миа мерида тиганита колокитакя, паракало

пържена риба  -  тиганита псария

предястие, мезе - мезе

една бира – миа бира

една биричка -  ена бирица

вино (винце) – краси (красаки)

червено вино – кокино краси

бяло вино – левко краси

една бутилка – ена букали

една чаша (чашка)  узо – ена потири (потираки) узо

още едно, моля  -  акома ена, паракало

ракия – ципуро

оранжада – портокалада

лимонада – лимонита

айран – айрани

сок от портокал  - химос портокали

пилешко  -  котополо

телешко  - мосхари

говеждо  -  водино

свинско  --  хирино

агнешко  - арни вилица – пируни

лъжица  -  кутали

нож  -  махери

салфетки  -  пецетес

сол – алати

оцет – ксиди

зехтин - елеоладо

сирене  - тири

яйца  - авга

шунка  -  замбон

наденица  -  луканико

готвено ядене -  магерефта

фасул (гигантски) – фасоля (гигантес)

зелен фасул  -  фасолакя

зеленчуци  -  лаханика

печено  - псито

пържено  --  тиганита

мусака  -  мусака

пълнени чушки с ориз и кайма - гемиста

спагети  -  макаронада

пържола  -  бризола

кебапчета  --  кефтедес (от говеждо месо, подобни на сръбските)

шишче – сувлаки

сърмички с лозов лист  -   долмадакя

омлет  -  омелета

една чиния – мия плака

плод  -  фрута

ябълка  -  мила

лимон  - лемони

грозде  -  стафилиа

пъпеш  -  пепони

диня  -  карпузи

баница - тиропита 

баклава  -  баклава

кафе  -  кафе

турско кафе – елинико (гръцко кафе!)

еспресо  -  еспресо

студено еспресо  - еспресо фредо

кафе без захар  -  скето

кафе с малко захар  -  метрио

кафе с повече захар  - глико

сметката, моля!  -  то логариазмо паракало (помни се от логаритъм!)

пари – хримата, лефта

стотинки, центове – лепта

едно – ена, миа (ж.р.)

две -  дио

три – триа

четири – тесера

пет -  пенде

шест  - екси

седем -  ефта

осем  - октомври

девет – енеа (еня)

десет  - дека

двайсет – икоси

трийсет  - трианда

четиридесет  - саранда

петдесет  - пенинда

шейсет  - ексинда

седемдесет  - ефдоминда

осемдесет  - окзонда

деветдесет - ененинда

сто  -  екатон

 

Храната в Гърция


Тя... Гърция е южна страна с огромно разнообразие на ястията, които се радват на особена популярност!

Нашата съседка, Гърция е южна страна и целогодишно има разнообразни плодове и зеленчуци, наситени с витамини и минерали.Освен това, почти всички ястия на гръцката кухня се готвят с използване на зехтин, доста полезен за нашия организъм, а националната гръцка кухня се отличава с огромно разнообразие на ястията, които се радват на особена популярност. 
доста важно място в храненето на гърците заемат рибата и морските дарове, тук ще намерите огромно разнообразие от ястия с всевъзможни обитатели на морето: скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди, омари и т.н.

Рибата, печената или пържена съгласно традицията се сервира с превъзходна заливка от зехтин и лимонов сок.

Според гръцките обичаи, на посетителите на таверни се предоставя възможност (и винаги се приветства) да влязат в кухнята и да посочат рибата или която и да е друга съставка от ястието, което след това ще бъде сготвено според всички желания на клиента. С особен размах се готвят морските дарове в “псаротаверните” (рибни ресторанти), повечето от които обикновено са разположени на морския бряг.

Гърците задушават зеленчуците и месото, като ги овкусяват с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет и др.

Любимо месно ястие е сувлаки (агнешки или свински шишчета) и други месни специалитети, печени на шиш или скара.

Принципно гърците не са големи любители на чорбите и супите, което може да бъде обяснено с горещия субтропически климат на страната.Впрочем, в традиционните гръцки таверни може да се намерят в менюто бульони или супи-пюре.За най-евтина, популярна и обикновена супа се счита “фасолада” - боб чорба, приготвена по традиционна рецепта, както и “факес” - любимата на всички гърци чорба от леща.

В Гърция с голямо удоволствие се яде пилешка супа с ориз и със  застройка от разбито яйце и лимонов сок  (“котосупа ме авголемоно”), както и “врасто” - супа от телешко месо.

За гърците чаяте доста странна и рядка напитка, за която те се сещат само при настинка.

В избора си от горещи напитки гърците предпочитат силното ароматно турско кафе, наричано “гръцко”(“елиникос”), сварено без всякакви добавки. Те го пият на малки глътки, разтягайки удоволствието и го запиват с вода. Във всяко кафене можете да поръчате “вари глико” - силно и сладко кафе, “метрио” - средно, по-слабо и умерено сладко и “скето” - средно силно кафе без захар.

Националната, традиционна гръцка кухня включва и превъзходните сладкарски изделия, чийто аромат изпълва улиците на гръцките градове.

Обаче където и да се намирате в Гърция, ако се огледате, на всяка улица пред себе си ще видите някаква таверна, закусвалня, кафе, сладкарница или бар.

Прави впечатление, че цяла Гърция е затрупана от масички, а гостоприемните собственици на заведенията чакат с отворени обятия своите посетители само и само те да оценят по достойнство тяхното ненадминато майсторство.

Един любим начин за прекарване на времето е посещение вечерно време на таверните, особено през почивните дни, в компанията на приятели или роднини. Обикновено в таверните цари непринудена, позитивна атмосфера. Най-често се пие бира или узо (гръцка анасонова спиртна напитка) и, разбира се, прочутата рецина (неузряло вино,в което по време на ферментацията е добавена смола от пиния  или бор), която мнозина разреждат с кока-кола.

В Гърция, ресторантите и таверните  работят от 12:00 до 16:00 часа и от 20:00 часа до полунощ, а някои от тях приемат гости до 2:00 часа през нощта.


Апартаменти под наем


Отдаването под наем на напълно мебелирани апартаменти за почивка на море е особено популярно в цяла Гърция. Отдават се под наем, както единични апартаменти, така и такива в малки апарт хотели. Преимуществото на подобен вид почивка е, че човек се мести на брега на морето, без д се лишава от удобствата, с които е свикнал вкъщи.

Анкети за почивка в Гърция


Най-добрите места за почивка в Гърция- анкети и мнения за почивка. 

Почивка на море в Гърция


6 съвета за по-евтина почивка на море с деца или големи компании в Гърция

Ето как да си прекарате добре на море в Гърция за минимум пари:

 1. не ходете сами – съберете се по-голяма компания и      си извоювайте отстъпки в цените;
 2. избягвайте високия сезон 1 юли – 31 август, освен ако нямате деца в училищна      възраст. В Гърция по това време е направо горещо, а цените още повече      „парят”;
 3. правете ранни резервации. Фиксирайте      цените, за да сте гарантирани срещу тяхното евентуално увеличение по-късно през сезона.
 4. обменете си достатъчна сума в ЕВРО. Не ходете в Гърция с долари. Още по-малко разчитайте, че някой ще ви обмени левове зад граница. Ако някой въобще го стори, то ще бъде на убийствено неизгоден за вас курс.
 5. Проверете за такса превалутиране на кредитната си карта, която вашата банка може да начислява заедно с други комисионни. Това също може да доведе до оскъпяване на вашата почивка. 
 6. Ако почивате семейно или с компания приятели,  търсете ваканционни апартаменти под наем вместо хотелски стаи. Така не само ще ви бъде по-изгодно, но      и много по-удобно, отколкото да се настаните в няколко двойни или тройни стаи без общи пространства – всекидневна, трапезария, кухненско обзавеждане, LCD-телевизор с голям екран, сателитна телевизия, WiFi-интернет, тераси, двор.

 

 

Обмяна на валута

 

 

Гърция е член на Европейския съюз и използва европейската валута – евро. Както и другите страни – членки на еврозоната, Гърция използва банкноти от 5, 10, 20, 50,100 и 500 евро, като на някои места не приемат едрите банкноти от 500 евро. Монетитеса от 1,2,5,10,20 и 50 цента (наречени лепта на гръцки).

 

Други международно признати валути като щатски долари, швейцарски франкове, английски лири и пр. се обменят срещу валиден международен  паспорт. ВНИМАНИЕ: в Гърция нито обмяната, нито заплащането в лева е възможно.

 

Имайте предвид, че банкомати за теглене на валута има практически навсякъде, но в много от малките населени места хотелите и заведенията не приемат разплащане с кредитни карти!

Добре е да знаете, че всички български мобилни оператори имат договори за роуминг услуги със съответните гръцки такива. Още с пресичането на границата ще получите автоматично SMS- съобщение с актуалните тарифи за роуминг.

Здраве и безопасност

За да имате достъп до необходимите здравни услуги, носете със себе си Европейската здравна карта (синя на цвят), която се издава при поискване от НОИ в срок от две седмици. Спешна помощ се оказва безплатно на всички граждани на страни от ЕС.

 

За по-нататъшна информация за гръцката вътрешна политика, социални въпроси, бизнес, култура и спорт, можете да посетите още:

http://www.greeknewsagenda.gr/

 

http://www.visitgreece.gr/en/general_info/travel_faqs

 

 

 

В Гърция с кола


 В Гърция с кола – 10 основни правила + 5 оважни неща:

Ако обмисляте варианта за почивка в Гърция със собствен транспорт, задграничен паспорт не ви е нужен, но НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: 

 1. Проверете за валидна зелена карта на автомобила. Най-удачно е да се обърнете към текущият си застраховател, който може да ви издаде добавък към сключената застраховка гражданска отговорност безплатно или с минимално доплащане.
 2. За влизане в Гърция е необходима валидна лична карта или международен паспорт. Легитимиране със шофьорска книжка (което е допустимо в България) не е възможно!
 3.  Ако пътувате с лизингован автомобил, непременно носете със себе си пълномощно за управлението му извън България, преведено и заверено от лицензирана агенция на гръцки език.
 4. Обменете си достатъчно валута- евро в брой! Не разчитайте само на кредитната карта. В някои бензиностанции не приемат плащания с кредитни карти, а в супермаркетите, където го правят е възможно да има оскъпяване.
 5. Осигурете паспорт за децата си! Проверете срока на валидност! Ако все още нямат задграничен паспорт подайте документи за задграничен транспорт на децата си. Стандартният срок за издаването му е 30 дни, минималният 3 дни. Не разчитайте на минималния срок, защото издаването понякога е свързано с проверка на местожителството на детето от районното полицейско управление!
 6.  Осигурете пълномощно от вторият родител на детето в случай, че децата не са придружени едновременно от двамата родители! (това се контролира при излизане на българската граница)
 7. Заредете резервоара догоре непосредствено преди границата. В Гърция горивата са
 8. Не шофирайте в Гърция с включени фарове през деня, освен ако не навлизате в тунел.
 9. Вечерно време не включвайте фаровете за мъгла и други помощни светлини – полвайте само основните (къси или дълги).
 10. Ако превозвате новозакупени индустриални стоки, непременно носете със себе си касова бележка или фактура, удостоверяващи закупуването им.

 

Пет неща, които трябва да знаете за движението по пътищата в Гърция:

1.При шофиране в Гърция НЯМА ОБРАТЕН завой! Едно от решенията е например  да завиете надясно и след това с още три последователни леви завоя да се върнете без нарушение в обратната посока.

2.Внимавайте при неправилно паркиране в градовете. Особено невралгични са улиците край фериботни пристанища. На много места паркирането е разрешено само от едната страна на улицата. Това се обозначава със знак паркирането забранено І или ІІ, като І означава паркирането забранено в нечетни месеци, а ІІ - в четни. При неправилно паркиране, органите на реда прибират регистрационните табели и налагат глоба от 200 евро. Освен това, ако ви се случи в почивен ден – плащането на глобата се превръща в проблем и възможността за отпътуване е под въпрос  

3. Някои други глоби в Гърция, които си струва да знаете—1200 евро, ако ви хванат с алкохол на волана, 700 евро за движение на заден ход на магистрала, преминаването на червен сигнал, пренебрегване на знака СТОП, изпреварване отдясно и подобни неправилни маневри, които в България са ежедневие. Поне 200 евро е глобата за разговор по мобилен телефон по време на шофиране.

В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай – ще Ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана за шест месеца!

ВНИМАНИЕ: АКО ПЛАТИТЕ И ГЛОБАТА В СРОК ОТ 14 ДНИ ОТ НАЛАГАНЕТО Й, ВИ СЕ ОПРОЩАВАТ 50%!

4. Указателните табели по пътищата са големи и ясни, изписани са на гръцки и на английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но не се паникьосвайте – веднага следва указателна табела на английски език.

5.Повечето междуградски пътища са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийаи ленти във всяка от двете посоки на движение. Ако зад вас подадат мигач и- искат да аи изпреварят, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента. 

 

География на Гърция


География на Гърция

  

Гърция се намира в югоизточния край на Европа, в южната част на Балканския полуостров и има обширни брегови ивици и острови в Егейско, Йонийско и Средиземно море. Тя се намира близо до точката на среща на три континента - Европа, Азия и Африка и граничи с Албания и Република Македония на северозапад, с България на север и с Турция на югоизток. На запад бреговете й се мият от Йонийско море; на изток от Егейско море  и на юг - от Средиземно море.

Гърция има територия с подчертано планински релеф, белязана от няколко полуострова,. Две трети от територията й е покрита с планини, а най-високият й връх Олимп е втори по височина  на Балканския полуостров и достига надморска височина от 2 917 метра. Поради многобройните си острови и силно начупената си брегова линия, Гърция  има най-голямото крайбрежие в Европа (13676 км), като разполага с общо 2000 острова, но едва около 200 от тях са обитавани. Страната е много богата на природни ресурси, между които нефт, магнетит, лигнитни въглища, боксит и мрамор. Предимно планинският й релеф спомага за наличието на доста водноелектрически централи.


  

Гърция условно може да бъде разделена на три географски области – Атина, региони и островна Гърция.


  

История на Гърция


История на Гърция

Макар, че днешните посетители на Гърция могат да видят следи от човешко присъствие още през Палеолита в стотици археологически музеи и колекции, историците приемат, че едва в началото на ІІ-то хилядолетие пр. Хр. Възниква първата в Европа цивилизация – Минойската на о-в Крит. Минойците създали първите писмовни знаци и поддържали система от комуникации с населението на Източното Средимноморие, като усвоили и на свой ред повлияли върху редица елементи от културата на континентална Гърция и островите на Егейско море.

Следващата цивилизация, вече в континентална Гърция, е създадена в Микена. Възползвайки се от разрушенията, причинени от катастрофалното изригване на вулкан на о-в Санторини (около 1500 г. пр. Хр.), миценците се превръщат в най-голямата военна сила в Егейския регион в края на ІІ-то хилядолетие пр. Хр.Техните укрепени градове Микена, Пилос, Тива, Атина и др.се превърнали в центрове на добре организирани царства.

След упадъка на Микенската цивилизация около 1200 г. пр. Хр., следват цели два века и половина, които не се отличават с особена активност както в икономическо, така и в културно отношение – наречени Тъмните години (1150 – 900 г. пр. Хр.)

После следва Геометричният период (ІХ – VІІІ в. Пр. Н.е.) – началото на гръцкия Ренесанс, през който са създадени гръцката азбука, гръцките градове-държави и на поемите на Омир.

От VІІ- VІ в. Пр. н. е. – Архаичните години, в който гръцките градове – държави завладяват обширни територии, достигащи до Северна Африка на юг и до Черно море на север.

Класическата ера (V – ІV в. Пр. Хр.) са характеризирани от културното и политическо господство на Атина. След победата над персийците, дисциплинираните спартанци  се оттеглят в Пелопонес, а атиняните хитро заемат ролята на освободители. През 477 г. пр. Хр. е създадена  Делийската лига – съюз на малки и големи държави от района на Егейските и Йонийските острови, които били длъжни да правят годишни контрибуции най-напрад в кораби, а после в пари. Така в Атина били концентрирани огромни богатства и лигата се превръща в нещо като Атинска империя, а втората половина на V в. пр.н.е. била наречена „Златната ера на Перикъл”.

Действително, когато Перикъл застава начело на Атина в 461 г. пр.н.е., той преместил съкровището на лигата от свещения остров Делос в Акропола в Атина и започнал да го използва за мащабна строителна програма. Перикъл започва с възстановяване на разрушения от персите Акропол, а после свързва Атина с пристанището Пирея със здрави крепостни стени, които да удържат бъдещите нападения.

По време на Златната ера гръцката цивилизация бележи редица постижения в областта на науката, политиката, икономиката, архитектурата, изкуството и литературата, които продължават да оказват влиянието си върху човешката цивилизация и до днес. Атина, Спарта, Коринт и Тива са най-известните градове-държави по това време.

Заслепена от своето доминантно положение, Атина започва да търси по-нататъшшна експанзия на запад, влизайки в конфликт с Пелопонеската лига.

Така се стига до Първата Пелопонеска война, в която Атина се изправя срещу съюза межди Спарта и Коринт.Атиняните знаели, че нямат никакъв шанс срещу Спарта при сухопътни боеве, затова разчита на своята флота при обсадата на Пелопонес. Въпреки всичко, Атина търпи поражение, а при епидемия от чума загива и Перикъл.

След няколкогодишно примирие през 413 г. пр.н.е. спартанците се включват на страната на сицилианския град Сиракуза срещу атиняните. В тази война спартанците унищожават атинската флота и армия. Атиняните продължават съпротивата още девет години, преди да се предадат окончателно през 404 г. пр. н. е.

Коринт изисквал тоталното разрушение на Атина, но спартанците решили да пощадят града, който спасил Гърция от инвазията на персите. Вместо това, те разпускат Делийската лига, разрушават крепостните стени межда Атина и Пирея и конфискуват флотата на Атина. С края на Втората Пелопонеска война, Атина губи водещата си роля за сметка на Спарта, която по време на войните щедро обещавала да възстанови свободата в градовете-държави, воювали срещу Атина. Но, както често се случва в историята, вместо това те дали управлението в ръцете на олигархии (правителства на супер богатите), подкрепяни от спартански гарнизони. Това довело  до масово недоволство.

Скоро лакомията на Спарта я изправя срещу Персия в опита й да отвоюва обратно гръцките градове, намиращи се в Мала Азия. Персийците бързо намерили съюзници в лицето на Атина и все по-силната Тива. През 371 г. пр.н.е. Тива побеждава Спарта и заема нейното място на доминантна сила.

В този момент Атина се извърта на 180 градуса и отново се съюзява с доскорошния си враг Спарта, но обединените им сили губят битката срещу армията на Тива. Все пак, в битката загива предводителят на Тива и без него Тива скоро губи влиянието си. Атина обаче, както и другите градове-държави са изтощени от битките и не са в състояние да се възползват от ситуацията.

В това време на север се заражда Нова сила – Македонското царство.

Докато гърците сами подготвили упадъка си чрез непрекъснатите войни, областта Македония засилвала своето влияние. Населена с примитивни племена, които вероятно говорели гръцки диалект, областта била управлявана от цар, но гледана с пренебрежение от префинените атиняни.

Тази област се превръща в сила и центърът на тежестта на гръцката цивилизация се премества на север, край днешния Солун, начело с цар Филип ІІ, който се качва на трона през 359 г. пр. н.е.

През 338 г. пр. н е.. Филип ІІ настъпва в Гърция и побеждава обединената армия на Тива и Атина. На следващата година македонският цар събира представители на градовете - държави в Коринт и успява да ги убеди да се закълнат във вярност на Македония, като обещава война срещу Персия. Тази амбиция обаче не се осъществява, защото две години по-късно Филип ІІ е убит от  македонски благородник. На трона се качва двайсетгодишния син на Филип ІІ Александър, наречен по-късно Александър Велики заради бляскавите си военни победи.

 

Александър Македонски

След като успява бързо да потуши възникналите бунтове, във възникналия вакуум за власт той се насочва към Персия с армия от 40000 човека и скоро завладява Сирия, Палестина и Египет. Побеждавайки армията на персийския цар Дарий ІІІ, Александър продължава на изток в днешен Узбекистан и Северна Индия.

Но бляскавите походи на Александър Велики траят само 12 години. Умората и брожението сред неговите войници го принуждават да се върне назад, към Месопотамия и да се установи във Вавилон. Само година по-късно той умира внезапно, едва 33 годишен. Неговите алчни генерали веднага се втурват да си поделят империята.

Македония се разделя на три по-големи и няколко по-малки царства и губи контрола си върху гръцките градове-държави. Започва Елинисткия период, който обхваща ІІІ – І в. пр. н. е. През този период гръцките градове-държави остават повече или по-малко автономни, но губят много от предишната си мощ и престиж.

На сцената се появяват римляните и през 146 г. пр. н. е. Гърция е окончателно присъединена към Римската империя.


 

Римско владичество

Докато Александър Велики разширявал своята огромна империя на изток, римляните се стремяли на запад и след няколко неуспешни опита, те победили Македония през 168 г. пр.н.е.

Последвалите бунтове на Коринт и Атина били разгромени съответно през 146 и 86 г. пр.н.е. като римският пълководец Сула завладява Атина, разрушава крепосните й стени и отнася със себе си най-ценните статуи.

През следващите триста години Гърция, като римска провинция Ехея изживява безпрецедентен мирен период, познат като „Pax Romana".

Римляните винаги са харесвали гръцката литература, изкуство и философия. Техните аристократи изпращали децата си да учат в Атина. Римляните възприели много аспекти на Хеленистичната култура, като разпространявали обединяващите традиции из цялата си империя.

По време на периода на римска окупация повечето римски императори, които били поклонници на гръцката култура, правили благодеяния на гръцките градове и на първо място на Атина.


 

Поява на християнството и начало на Византийската империя

Християнството, новата религия, се разпространява навсякъде из Гърция след посещението на Апостол Павел през 50 г. след Хр.

През ІV в. император Константин Велики го легализира и го провъзгласява за официална религия. Решението на Константин да премести столицата на империята от Рим в днешен Истанбул през 324 г.  (като преименува града на Константинопол) измества центъра на вниманието към източната част на Римската империя. Така се слага началото на Византийската империя.

Административно Римската империя била разделена на западна половина (Западна римска империя) и източна половина (Източна римска империя). Западната част била завладяна от северноевропейски племена, а източната оцелява още едно хилядолетие под името Византия със столица Константинопол.


 

Средновековна Гърция

Средновековната история на Гърция е доминирана от Византийската империя, която от своя страна се базира на християнството, гръцкия език и цивилизация и римското право. Империята сътрудничила с Рим по време на кръстоносните походи срещу мюсюлманите и учасвала в разпространението на християнството, както и в политиката и търговията в целия средиземноморски басейн. През ХІІІ в. обаче кръстоносците  се обръщат срещу Византия и завладяват Константинопол. Франкски и латински нашественици се възползват от отслабената Византия и окупират редица гръцки земи. През следващите десетилетия Византия възвръща силата си и постепенно отвоюва загубената територия, но през ХV в. е завладяна от набиращата скорост Отоманска империя.

 

Отоманско владичество

С падането на Константинопол Гърция попада под Отоманско турско управление, но запазва своята гръцкоезична култура. Мнозина обаче бягат от страната и поставят началото на мощни задгранични гръцки общности, които по-късно ще окажат силно влияние на борбата за независимост

 

Просветление и революция

Италианските градове-държави Венеция и Генуа се конкурират с отоманските турци за контрол върху части от гръцката територия и успяват да завладеят редица острови и крайбрежни области, където привнасят духа на Ренесанса (а по-късно и на Просветлението) в Крит, Корфу и в части на Пелопонес. През ХVІІІ в. Просветлението набира скорост както в областите владени от венецианците и генуезците, така и чрез задграничните общности. Сред знатните гърци се заражда идеята за независима и обединена гръцка държава. Гръцката революция избухва през 1821 г. и води до продължителна война срещу Отоманската империя. Гръцката революция печели вниманието на цяла Европа, като великите сили Англия, Франция и Русия й изпращат военна подкрепа. Хиляди доброволци от Западна Европа се включват на страната на въснаниците, като в борбата срещу турците смъртта си намира и известният английски поет Байрон.

XIX в до средата на XX в

През 1829 г. страната най-после извюва своята независимост от Отоманската империя. Гърция става за кратко република, преди да се превърне в монархията, по волята на великите сили. През втората половина на ХІХ в. и първите пет десетилетия на ХХ в. Гърция успява да анексра острови с гръцкоезично население, някои до самия малоазийски турски бряг.

Гърция е на страната на Алианса през Първата световна война и въпреки, че обявява неутралитет през Втората, тя е нападната от фашистка Италия. Гърците яростно отблъскват италианците, но германците им се притичат на помощ и окупират Гърция, която намира отново свободата си едва в края на войната. През 1946 г. избухва гражданска война между комунистически бунтовници (подкрепяни от Титова Югославия) и привърженици на монархията (подрепяни от Запада). Комунистическите сили търпят поражение през 1949 г. Разорени от чуждата окупация и продължителната гражданска война, мнозина гърци емигрират в търсене на по-добър живот.

Гърция става член на НАТО през 1952 г. С подкрепата на Запада, страната постига бърз икономически разтеж и социален напредък. Опитите на левите сили да дестабилизират страната и да я тласнат в орбитата на Съветския съюз са пресечени през 1967 г. от военен преврад, подкрепян от Запада. Военната хунта забранява политическите партии, отменя политическите свободи и принуждава много видни гърци да емигрират, включително много комунисти, които играят важна роля в гръцкия парламент преди и след хунтата. Крал Кнстантин също напуска страната, заедно със семейството си. Гърция се връща към демокрацията едва през 1974 г., когато национален референдум избира републиканско управление.

 

 

Съвременна Гърция

Следвайки своя път на интеграция с напредналите европейски страни, Гърция се присъединява към Европейската общност още през 1981 г. Туристическата индустрия на страната започва да процъфтява, докарвайки 5 млн. Чуждестранни туристи още през 1980 г. (през 2014 се очаква да надминат 20 млн.) Страната изпитва сериозна икономическа стагнация през 80-те години на миналия век, но през 90-те започва период на забележителен икономически разтеж благодарение на чужди инвестици, предприемачество, търговиа и помощи на Европейския съюз.

Гърците постигат стабилно развитие и просперитет със завидно висок жизнен стандарт. Много от гърците, емигрирали зад граница, започват да се връщат в страната. Броят на завърналите се, родени зад граница се оценява на над 1 млн. Или цели 10% от населението.

През 2004 година родината на Олимпийските игри е избрана за домакин на Летните олимпийски игри в Атина и успешно ги проведе, докарвайки по-добра инфраструктура и просперитет на страната.

През последните няколко години Гърция изпадна в дълбока рецесия и свръх задлъжнялост, но след масираната финансова помощ на ЕС, първите признаци за постепенно преодоляване на кризата вече са налице. Основните предизвикателства пред гръцкото общество са корупцията и бюрокрацията, високата степен на безработица и бедността сред широки слоеве от населението. Добрата новина е, че въпреки ожесточената съпротива на обикновените гърци, правителството твърдо провежда политиката на болезнени, но необходими реформи.

Малък речник на туриста


Малък речник на туриста

 

здравей (здравейте)  -  ясу (ясас)

как си? -  ти канис (букв. Какво правиш?)

добре ли си?  -  кала е си?

добре  -  поли кала (букв. много добре)

да  -  НЕ ( внимание: на гръцки НЕ значи да!!)

не  - охи

ляво  - аристера

дясно  -  дексия

добър ден  -  калимера

добро пладне  -  кало месимери

приятен обяд  - кало месимерино

добър следобед  - кало апогевма

добър следобед  -  кало апогевма

добър вечер (привечер)  -  калиспера

приятна вечер – кало врази

добра седмица  -  кали евдомада

лека нощ – калинихта

добре ли сте? - Кала исте?

плаж  - паралия

пясък  -  амос

море  -  таласа

таверна  --  таверна

ресторант  -  естиаторио

кафене (традиционно)  - кафенио

кафе сервиращо еспресо  - кафе

узо – аперитив (традиционен)  -  узери

отворено  - аникто

затворено  - клисто

къде е тоалетата?   -  пу ине и тоалета?

искам  - тело

вода – неро

благодаря (много, особено много) -  евхаристо (поли, пара поли)

не разбрах  - ден каталавено

колко струва?  -  посо кани?

меню  -  меню, каталого

имате ли меню?  -  ехете меню?

маса – трапези

стол  -  карекла

ОК -  ендакси

достатъчно - аркета

извинете  - сигноми

моля  - паракало  

веднага  -  амесос

закуска  -  проино

обед  -  месимерино

вечеря - врадзино

една бутилка студена вода – ена букали неро, крио

хляб (хлебец) – псоми (псомаки)

гръцка салата (на гръцки селска салата)  -  хориатики салата

салата домати  -  томато салата

салата краставици  -  агуросалата

салата зеле  -  лаханосалата

зелена салата  -  прасино салата

пържени картофи – пататес тиганитес

салата от хайвер – тарамосалата

салата от сирене – тиросалата

салата от сини домати – мелиндзано салата

люта чушка – кафтери пипери (внимание:  гръцката люта чушка по форма, цвят и големина прилича на нещо средно между чорбаджийска чушка и сиврия)

една порция пържени тиквички, моля  -  миа мерида тиганита колокитакя, паракало

пържена риба  -  тиганита псария

предястие, мезе - мезе

една бира – миа бира

една биричка -  ена бирица

вино (винце) – краси (красаки)

червено вино – кокино краси

бяло вино – левко краси

една бутилка – ена букали

една чаша (чашка)  узо – ена потири (потираки) узо

още едно, моля  -  акома ена, паракало

ракия – ципуро

оранжада – портокалада

лимонада – лимонита

айран – айрани

сок от портокал  - химос портокали

пилешко  -  котополо

телешко  - мосхари

говеждо  -  водино

свинско  --  хирино

агнешко  - арни вилица – пируни

лъжица  -  кутали

нож  -  махери

салфетки  -  пецетес

сол – алати

оцет – ксиди

зехтин - елеоладо

сирене  - тири

яйца  - авга

шунка  -  замбон

наденица  -  луканико

готвено ядене -  магерефта

фасул (гигантски) – фасоля (гигантес)

зелен фасул  -  фасолакя

зеленчуци  -  лаханика

печено  - псито

пържено  --  тиганита

мусака  -  мусака

пълнени чушки с ориз и кайма - гемиста

спагети  -  макаронада

пържола  -  бризола

кебапчета  --  кефтедес (от говеждо месо, подобни на сръбските)

шишче – сувлаки

сърмички с лозов лист  -   долмадакя

омлет  -  омелета

една чиния – мия плака

плод  -  фрута

ябълка  -  мила

лимон  - лемони

грозде  -  стафилиа

пъпеш  -  пепони

диня  -  карпузи

баница - тиропита 

баклава  -  баклава

кафе  -  кафе

турско кафе – елинико (гръцко кафе!)

еспресо  -  еспресо

студено еспресо  - еспресо фредо

кафе без захар  -  скето

кафе с малко захар  -  метрио

кафе с повече захар  - глико

сметката, моля!  -  то логариазмо паракало (помни се от логаритъм!)

пари – хримата, лефта

стотинки, центове – лепта

едно – ена, миа (ж.р.)

две -  дио

три – триа

четири – тесера

пет -  пенде

шест  - екси

седем -  ефта

осем  - октомври

девет – енеа (еня)

десет  - дека

двайсет – икоси

трийсет  - трианда

четиридесет  - саранда

петдесет  - пенинда

шейсет  - ексинда

седемдесет  - ефдоминда

осемдесет  - окзонда

деветдесет - ененинда

сто  -  екатон

 

Храната в Гърция


Тя... Гърция е южна страна с огромно разнообразие на ястията, които се радват на особена популярност!

Нашата съседка, Гърция е южна страна и целогодишно има разнообразни плодове и зеленчуци, наситени с витамини и минерали.Освен това, почти всички ястия на гръцката кухня се готвят с използване на зехтин, доста полезен за нашия организъм, а националната гръцка кухня се отличава с огромно разнообразие на ястията, които се радват на особена популярност. 
доста важно място в храненето на гърците заемат рибата и морските дарове, тук ще намерите огромно разнообразие от ястия с всевъзможни обитатели на морето: скариди, калмари, октоподи, раци, миди, стриди, омари и т.н.

Рибата, печената или пържена съгласно традицията се сервира с превъзходна заливка от зехтин и лимонов сок.

Според гръцките обичаи, на посетителите на таверни се предоставя възможност (и винаги се приветства) да влязат в кухнята и да посочат рибата или която и да е друга съставка от ястието, което след това ще бъде сготвено според всички желания на клиента. С особен размах се готвят морските дарове в “псаротаверните” (рибни ресторанти), повечето от които обикновено са разположени на морския бряг.

Гърците задушават зеленчуците и месото, като ги овкусяват с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет и др.

Любимо месно ястие е сувлаки (агнешки или свински шишчета) и други месни специалитети, печени на шиш или скара.

Принципно гърците не са големи любители на чорбите и супите, което може да бъде обяснено с горещия субтропически климат на страната.Впрочем, в традиционните гръцки таверни може да се намерят в менюто бульони или супи-пюре.За най-евтина, популярна и обикновена супа се счита “фасолада” - боб чорба, приготвена по традиционна рецепта, както и “факес” - любимата на всички гърци чорба от леща.

В Гърция с голямо удоволствие се яде пилешка супа с ориз и със  застройка от разбито яйце и лимонов сок  (“котосупа ме авголемоно”), както и “врасто” - супа от телешко месо.

За гърците чаяте доста странна и рядка напитка, за която те се сещат само при настинка.

В избора си от горещи напитки гърците предпочитат силното ароматно турско кафе, наричано “гръцко”(“елиникос”), сварено без всякакви добавки. Те го пият на малки глътки, разтягайки удоволствието и го запиват с вода. Във всяко кафене можете да поръчате “вари глико” - силно и сладко кафе, “метрио” - средно, по-слабо и умерено сладко и “скето” - средно силно кафе без захар.

Националната, традиционна гръцка кухня включва и превъзходните сладкарски изделия, чийто аромат изпълва улиците на гръцките градове.

Обаче където и да се намирате в Гърция, ако се огледате, на всяка улица пред себе си ще видите някаква таверна, закусвалня, кафе, сладкарница или бар.

Прави впечатление, че цяла Гърция е затрупана от масички, а гостоприемните собственици на заведенията чакат с отворени обятия своите посетители само и само те да оценят по достойнство тяхното ненадминато майсторство.

Един любим начин за прекарване на времето е посещение вечерно време на таверните, особено през почивните дни, в компанията на приятели или роднини. Обикновено в таверните цари непринудена, позитивна атмосфера. Най-често се пие бира или узо (гръцка анасонова спиртна напитка) и, разбира се, прочутата рецина (неузряло вино,в което по време на ферментацията е добавена смола от пиния  или бор), която мнозина разреждат с кока-кола.

В Гърция, ресторантите и таверните  работят от 12:00 до 16:00 часа и от 20:00 часа до полунощ, а някои от тях приемат гости до 2:00 часа през нощта.

Изработка на сайт, NetService поддръжка и SEO оптимизация от Максофт

Белвю - български хотел в Керамоти

Attention!
www.holidaysinkeramoti.com
is not active

Съдържанието на тази страница е архивирано за Вас благодарение на МаксофтНачало / За Гърция